lørdag 7. juli 2012

Skjønnheter i grøftekanten...



Jeg var ute å gikk tur med den firbente forrige dagen og nøt synet av alt det vakre som vokser langs veien, så jeg tenkte dele det med dere :-) Bildene er tatt med mobilen, så helt topp er de ikke...

 Ha en fortsatt god sommer!




 


Linn

tirsdag 5. juni 2012

Rabarbra-paien til mamma

Rabarbra-paien til mamma, Ellen, har fått mye skryt opp igjennom årene. Så nå skal dere få muligheten til å lage den dere også :-)


Her kommer oppskriften:

Deig:
4dl mel
2ss sukker
150gr mykt smør
3-4 ss kaldt vann

Ha det myke smøret i en bolle og ha i mel og sukker litt etter litt. Dette skal blandes godt sammen og så tilsetter du vann til du får en fast og fin deig. La deigen ligge kaldt i kjøleskapet i ca 30 minutter før du begynner å lage paien.
Ta vare på en liten del av deigen til gitter. Tror ca. 1/6 del er nok.
Trykk så deigen ut i en pai- eller springform. La deigen gå litt oppover kanten av formen. Skjær så med en kniv rundt kanten av paien slik at du får en rett og fin kant med deig.

Stek så paibunnen på ca. 200grader i 5 minutter.

Fyll:
500gr rabarbra i småbiter
1dl sukker
ca. 1dl syltetøy av jordbær eller aprikos

Ha rabarbraen i en kjele sammen med sukker å la det koke på svak-middels varme til sukkeret er helt oppløst og rabarbraen har blitt litt mykere. Dette er supert å gjøre mens deigen ligger til kjøling...

Når deigen er ferdig med å forhåndssteke, fyller du opp med rabarbraen og legger på tynne remser av deig som gitter. Til slutt tar du ca. en t-skje med syltetøy i hver rute på paien før du steker den ferdig på ca. 200grader i 10-20 minutter (til gitteret er gyllent ). Her må du følge med så den ikke blir for godt stekt...

Til servering:
2dl pisket kremfløte
1dl rømme eller kesam

eller
Iskrem
Velbekomme...
Linn

Bedre sent enn aldri...

Her kommer blomsterinnspirasjonen for MAI :-)
Vi er ikke akkurat kjent for  å være raske, men da har vi ihvertfall noe å jobbe mot :-) Kanskje klarer vi å få lagt ut Juni før Juli kommer ;-)

Denne gangen er det hvordan man setter sammen blomster i en potte...


Det du trenger er:
-en potte
-blomster til potten
-jord
-lecakuler eller noen gamle/ødelagte krukker
-vann :-)

Et par tips som er greie å ha når en skal ut å kjøpe blomster:

-Hold deg til blomster i samme fargeskala. Det gir et ryddig og elegant uttrykk.

-Vil du ha mye farge anbefaler vi at du ikke ha mer enn maks 3 farger i en potte... Men så klart, prøv deg fram. Til syvende og sist er de nettopp DU som skal like det :-)

-Velg gjerne noen høye, noen lave og noen hengende planter. Det gir liv i potten.


Når du skal plante er det første en gjør å fylle noen cm i bunnen av potten med lecakuler eller knuste deler fra en gammel potte. Dette er for at det overflødige vannet skal komme lett ut av potten uten å dra med seg all jorden.


Så fyller du opp med jord, men la det være igjen noen cm (5-10) opp til kanten.


Nå kan du, hvis du vil gjøre en prøveplanting. det vil si at du setter alle plantene opp i potten (uten å ta de ut av plastpotten ) for å se hvordan du vil ha det. Et lite tips er å ha den høyeste planten bak og den som henger i framkant... eller den høye i midten og lave rundt...



Nå vet du hvordan du vil ha det, så neste trinn er å sette plantene ned i en bøtte med vann, slik at røttene får en god å våt jord.


Nå gjenstår det bare å plante :-)







Og slik ble den :-) Den blir enda finere når blomstene springer mere ut...


Og her har dere en potte i grønt og lilla... Lykke til med plantingen og husk å vanne om kvelden når sola har gått ned :-)
Linn & Ellen

torsdag 31. mai 2012

Frisk lemonade...

... til varme sommerdager.


Det du trenger er:

5 sitroner (event. noen sitronskiver til pynt)
1 kopp sukker
og vann

Jeg har brukt økologisk uraffinert brunt sukker i min lemonade, så den er litt mørkere enn den vil være med hvitt sukker ;-)

Vask sitronene grundig og riv skallet på 2-3 av dem.
Kok opp 2 kopper med vann og tilsett 1 kopp med sukker.
Ha i sitronskallet og rør rundt til sukkeret er helt oppløst i vannet.
Så deler du sitronene og klemmer ut saften. Hvis du ikke liker fruktkjøtt i drikken, helles saften gjennom et sikt før du har det i gryta sammen med sukkerlaken.
Rør rundt og tilsett 5-6 kopper kaldt vann (smak deg frem)
Lemonaden skal være frisk og god, men ikke for sur...


Jeg har hatt min lemonade på glassflasker fra Linellen (se her), det er både dekorativt og praktisk. Sett flaskene med lemonade kald i et par timer (gjerne over natten hvis du har mulighet).



Ved servering fyller du glassene med isbiter og heller lemonaden over. Pynt gjerne med litt revet sitronskall eller en sitronskive...

Linn

søndag 22. april 2012

Vårbord i blått

Hei her er jeg igjen.



Har dekket bord til jentekveld en vårdag i april.


Brukte noen av de fine mose eller lavdekte kvistene jeg laget kranser av sist, ministemor og blå glassegg i forskjellige nyanser blått. Jeg har fine kobboltblå dekketallerkner og de ville jeg bruke.

Ministemor, også i blåtoner, stappet jeg ned i noen hvite krus med blå dekor. Serviettene også i blånyanser, mens lysene er hvite i glass-staker.


Duken er naturfarget lin som passer godt til lavkvistene.





Ellen

onsdag 11. april 2012

Fargeglad vårkurv...


Hei!

Nå har Ellen og jeg kost oss med å lage en vårlig blomsteroppsats i en av kurvene vi selger i butikken. Det var så hyggelig at vi ble enige om å ha det som et fast innlegg her på siden hver måned slik at også dere som leser bloggen vår også kan lage oppsatser og buketter og glede dere over naturens vakre blomster sammen med oss.
Så samle sammen venninne-gjengen eller familien, ha det sosialt, vær kreative og nyt blomstene i dagene etter :-)


Dette er da Månedens Bukett/Oppsats for APRIL.
Til denne oppsatsen trenger du:
-En kurv/bolle/fat
-Oasis (fås kjøpt i blomsterbutikken)
-Mose eller jord
-Noen lange og tynne bjørkekvister
-En skarp kniv
-Kokte egg
-Og en stor bukett tulipaner/liljer (eller flere forskjellige buketter)



Det første vi gjorde var å lage et lite rede av bjørkekvistene ved at vi lagde en ring og tvinnet kvistene rundt. Dette kan det være lurt å gjøre til slutt hvis du er usikker på hvor stort/lite det kan være.


Etter noen runder med kvister ble reiret tykt nok og i vårt tilfelle stort nok til å romme 3 egg.


Skjær så oasisen i ønsket størrelse. Vår dekker ca 1/3 del av kurven


Mens du pakker ut blomstene og gjør de klare, legger du oasisen i vann i vasken eller i en bøtte. Hvis du fikk med litt blomsternæring når du kjøpte blomstene, kan du ha det i vannet slik at det trekker inn i oasisen.


Når oasisen har sunket helt ned i bunnen av vasken/bøtta er den klar til bruk. Legg den så på plass i kurven...


... og fyll opp rundt med mose eller jord.


Deretter plasserer du reiret i kurven og begynner å kutte blomstene i ønsket lengde. Her finnes det desverre ikke noe fasitsvar, så her må dere bare gjøre som dere synes blir best (våre er 20-25 cm lange i denne oppsatsen). Ta vare på de nederste bladene du skjærer av ettersom de skal brukes mot slutten...


Nå er det bare å stikke tulipanene og liljene ned i oasisen, en etter en....


Har du flere typer blomster og farger kan det være lurt å spre dem slik at det ikke står mange like ved siden av hverandre...


Ha i bakhodet at du skal dekke til så mye av oasisen som mulig. Den skal helst ikke synes i det hele tatt.


Bruker du påskeliljer som ikke er sprunget ut enda, må du la de få nok plass til å springe ut. De kan gjerne dyttes litt lingre inn i oasisen en tulipanene slik at blomsten dekker til mer av oasisen.


Når blomstene er på plass bruker du noen av tulipanbladene som ekstra "fyllmasse" rundt nedre del av oppsatsen. Måten du gjør det på er å brette bladet dobbelt og stikke det inn i oasisen.




Til slutt stikker du noen bjørkekvister innimellom blomstene, legger eggene i reiret....


...og vips så har du en fargeglad oppsats som gleder på regntunge vårdager :-)

Lykke til!
Ellen & Linn